Home » Magento of WordPress?

Magento of WordPress?

Twee van de meest populaire softwareplatforms voor webshops zijn toch wel Magento of WordPress. Wie een webshop wil starten en twijfelt tussen het gebruik van Magento of WordPress moet goed bedenken dat beide softwareplatforms hun eigen voordelen en nadelen hebben. In deze blog zullen wij hier meer over vertellen.

Magento als webshop software

Het softwareplatform Magento is het meest geschikte webshop systeem voor grote en professionele webshops. Magento is ontwikkeld als e-commerce platform en heeft standaard ongelooflijk veel mogelijkheden in de core. Denk aan categoriseren, productvergelijkingen en diverse manieren om met kortingen te werken. Een Magento shop is schaalbaarder dan WordPress en het aanpassen van de software bij omzetgroei is eenvoudig(er). Bovendien is Magento ook geschikter voor multi store management, dus om meerdere webshops te beheren vanuit één omgeving.

Vanwege de complexiteit en het grote aantal mogelijkheden is het beheren van een Magento webwinkel wel wat moeilijker. Het webdevelopment niveau zal voor beginnende IT-ers te hoog gegrepen zijn. Omdat het webdevelopment specialistischer is, zijn Magento developers duurder dan WordPress developers. Sowieso zal een Magento winkel veel duurder zijn dan een WordPress winkel. Dat geldt zowel voor de initiële kosten als voor periodieke kosten zoals de hosting (shared hosting is namelijk geen optie bij Magento).

Woocommerce als webshop software

WordPress is wereldwijd het grootste content management systeem (CMS) waarop websites draaien. Met plugins kun je een webshop functionaliteit toevoegen aan je site. Veruit de beste en populairste plugin is WooCommerce. Vergeleken met Magento is het niet heel moeilijk om een WooCommerce-shop op te zetten. Omdat WordPress een veel lichter systeem is, kost de hosting ook minder.

Houd er wel rekening mee dat WordPress niet, zoals Magento, is gebouwd als e-commerce systeem. WordPress is meer content driven en gemaakt om gemakkelijk content mee te publiceren. Daardoor is WooCommerce ook wat minder compleet qua functionaliteiten dan Magento, zodat je sneller plugins of maatwerkoplossingen nodig hebt.

Overeenkomsten en verschillen

Overweeg je om Magento of WordPress te kiezen als webshop software? Dan is het goed om stil te staan bij verschillende factoren. Voor de belangrijkste factoren zullen we de verschillen tussen Magento en WordPress bespreken.

Grootte van de webshop

Eén van de belangrijkste verschillen tussen Magento en WordPress schuilt in de geschiktheid voor grote en complexe webshops. Magento is gemaakt als e-commerce platform, terwijl WordPress een CMS is met eventuele extra webshop functionaliteiten. Wil je een WooCommerce omgeving net zo uitgebreid maken als een Magento omgeving, dan zal het geheel uiteindelijk beginnen te wankelen. Je bouwt dan namelijk te veel bovenop een fundering die hier origineel niet voor uitgedacht is. Wie een grote en professionele webshop wil (nu of in de toekomst) kan daarom beter niet voor WordPress kiezen.

Kosten Magento of WordPress webshops

De kosten van Magento of WordPress webshops verschillen sterk. Ze zijn natuurlijk afhankelijk van een hoop factoren, zoals de grootte van de winkel en de mate van maatwerk. Maar over het algemeen geldt: Magento is een stuk duurder. De meest simpele Magento shops kosten minimaal 15.000 euro, maar wat complexere webwinkels zitten al snel tussen de 30.000 en 100.000 euro. WordPress webwinkels zijn meestal enkele malen goedkoper.

Complexiteit

Magento is complexere webshopsoftware dan WooCommerce, waarbij geldt dat Magento 2 nog een stuk complexer is dan Magento 1. Dit heeft implicaties voor zowel het ontwikkelen en het doorontwikkelen, als het onderhoud. Dit zul je moeten uitbesteden aan webdevelopers (en dat brengt kosten met zich mee). Dit kan natuurlijk een grote impact hebben om het maken van de keuze tussen Magento of WordPress.

Onderhoud en veiligheid

Regulier onderhoud is noodzakelijk om Magento of WordPress webshops veilig te houden. Beide softwaresystemen zijn namelijk open source. Omdat de broncode openbaar is, kunnen kwaadwillenden makkelijker misbruik maken van eventuele veiligheidslekken. Voor een WordPress webwinkel kun je het onderhoud (het updaten van WordPress, het thema en plugins) bij weinig maatwerk misschien nog zelf doen. Bij Magento is dit dusdanig specialistisch werk dat je het zult moeten uitbesteden aan een webdeveloper. In de praktijk blijken WordPress websites ook een dusdanige mate van maatwerk te bevatten dat ook hier veelal een onderhoudscontract voor noodzakelijk is. De kosten voor het onderhoud zijn bij WordPress echter wel een stuk lager.

Koppelingen voor Magento of WordPress

Je webshop CMS kun je koppelen aan andere softwaresystemen zoals boekhoudsoftware, een betalingssysteem of een CRM-systeem. Bij zowel Magento en WordPress zijn er voldoende webshop koppelingen beschikbaar voor de meest voorkomende softwaresystemen. Het kan voorkomen dat er voor WordPress of Magento een keer een koppeling mist waardoor je hem zelf zult moeten laten maken. Grofweg is het aantal koppelingen voor beide systemen gelijk.

Plugins en extensies voor Magento of WordPress

Magento is gebouwd als e-commerce platform. Daardoor heb je minder extensies (stukjes software die functionaliteiten toevoegen) nodig dan bij WooCommerce webshops (die daar ‘plugins’ heten). Het is wel zo dat ondernemers die voor Magento kiezen, vaak heel andere eisen hebben dan mensen die WooCommerce nemen. Met als gevolg dat Magento shops totaal vaak meer extensies hebben dan WooCommerce-shops plugins. Wil je in WooCommerce hetzelfde realiseren als in Magento, dan heb je dus veel meer plugins nodig.

Hosting

Magento is een veel zwaarder systeem dan WordPress. Dit heeft zijn weerslag op de hosting. (Goedkopere) shared hosting zal vaak prima kunnen voor WooCommerce webwinkels. Heb je een Magento webshop, dan is VPS, dedicated of hypernode hosting noodzakelijk. Daardoor zijn je maandelijkse kosten ook een stuk hoger.

Je kunt ons telefonisch bereiken via 040 304 67 55 (geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:30) of laat een berichtje achter via het onderstaande contactformulier.

Contactformulier