Home » Hoe maak ik mijn website sneller met behulp van een cache?

Hoe maak ik mijn website sneller met behulp van een cache?

Een trage website is vervelend voor je bezoekers, maar heeft ook een enorme impact op je conversie! Dit is te voorkomen met behulp van cache. Hoe langer men moet wachten op het laden van je website, hoe sneller ze de website verlaten. Dit wordt ook wel bounce rate genoemd, het percentage bezoekers dat de site binnenkomt en vervolgens meteen weer verlaat. Uit onderzoek van Pingdom blijkt dat een laadtijd van 2 seconden gemiddeld voor een bounce rate van 9%, terwijl een laadtijd van 5 seconden voor een bounce rate van 38% zorgt.

Laadtijd vs Bounce rate
Hoe maak ik mijn website sneller met behulp van een cache? 5

Hoe verlaag ik de laadtijd?

Een van de meest voor de hand liggende oplossingen is om een betere hosting te gebruiken. Hoe beter de hardware van de server, hoe sneller je website laadt. Het is alleen voor de meeste websites onrealistisch om duizenden euro’s per jaar te betalen. Een andere oplossing is om de code van de website efficiënter te laten werken. Een statische pagina hoeft bijvoorbeeld niet bij elk bezoek berekend te worden, die is voor elke bezoeker hetzelfde. Dit krijgen we voor elkaar met behulp van cache. Dit is een systeem wat gevraagde informatie opslaat en het sneller kan leveren zolang de gevraagde informatie niet verouderd is. Een website kan gebruik maken van verschillende cache systemen.

Webpagina cache

Dit is een van de belangrijkste vormen van cache systemen voor websites gemaakt in een CMS zoals bijvoorbeeld WordPress want websites in een CMS werken op de programmeertaal PHP. PHP genereert de HTML code voor de pagina’s van je websites. Hiervoor wordt de tekst en welke afbeeldingen er getoond moeten worden uit een database geladen. Deze gegenereerde HTML code is wat er uiteindelijk naar de bezoeker wordt gestuurd. Deze HTML kan worden opgeslagen in een cache, zodat de pagina voor een volgende bezoeker direct beschikbaar is.

Voor WordPress is de beste oplossing WP-Rocket. Deze plugin zorgt niet alleen geheel automatisch voor de HTML cache, maar kan ook stijl en javascript bestanden verkleinen en samenvoegen. Daarnaast biedt deze plugin ook de mogelijkheid om een CDN te gebruiken en vele andere geavanceerde opties.

WP-Rocket cache
Hoe maak ik mijn website sneller met behulp van een cache? 6

PHP cache

Voordat een server PHP code kan uitvoeren, moet deze code gecompileerd worden. Een PHP cache zorgt ervoor dat de gecompileerde versie wordt opgeslagen, wat de snelheid aanzienlijk bevorderd. Het bekendste voorbeeld hiervan is OPcache. Veel hosting providers bieden deze PHP module standaard aan.

Database cache

Een CMS slaat alle informatie op in een database en het opvragen van deze data kan erg complex zijn. Er wordt vaak data uit verschillende tabellen gecombineerd bij elk verzoek aan de database. Dit resultaat kan worden opgeslagen in een tijdelijke database, zodat wanneer hetzelfde verzoek wordt gedaan het niet opnieuw uitgerekend hoeft te worden. De bekendste voorbeelden hiervan zijn Memcached en Redis. Vooral dynamische websites, zoals webwinkels kunnen veel snelheid winnen met een van deze 2 oplossingen. Memcached is het eenvoudigste op te zetten, maar Redis heeft meer mogelijkheden en kan een grotere impact hebben wanneer deze goed is ingesteld.

Redis cache
Hoe maak ik mijn website sneller met behulp van een cache? 7

HTTP versnellers

Wanneer een bezoeker een website bezoekt wordt niet alleen de pagina opgevraagd, maar ook alle benodigde bestanden. Denk aan de foto’s, stijl en javascript bestanden. Met name websites met veel verkeer kunnen baat hebben om deze verzoeken te versnellen. Dit kan worden gedaan met een HTTP versneller. Het bekendste voorbeeld hiervan is Varnish cache.

Varnish cache
Hoe maak ik mijn website sneller met behulp van een cache? 8

De juiste configuratie

Een combinatie van bovengenoemde is waarschijnlijk de beste keuze voor jouw bedrijf omdat het allemaal specifiek gemaakt is om een bepaald onderdeel van een website te versnellen. Waarbij een webpagina cache veruit het belangrijkste is en waarmee je de meeste snelheid kunt winnen.

Wil je meer weten wat voor jou de beste oplossing is? Neem dan contact met ons op!

Je kunt ons telefonisch bereiken via 040 304 67 55 (geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:30) of laat een berichtje achter via het onderstaande contactformulier.

Contactformulier