Home » 3 Redenen waarom een SSL certificaat onmisbaar is voor jouw website

3 Redenen waarom een SSL certificaat onmisbaar is voor jouw website

Heb ik een SSL certificaat nodig? Is https belangrijk? In één simpel antwoord; JA!

Wat is een SSL certificaat?

Een SSL-certificaat is een digitaal certificaat dat de identiteit van een website verifieert en een versleutelde verbinding mogelijk maakt. SSL staat voor Secure Sockets Layer, een beveiligingsprotocol dat een versleutelde koppeling creëert tussen een webserver en een webbrowser. Wanneer een website gebruik maakt van zo’n certificaat dan is dat te herkennen aan het slotje voor de url in de browser of dat de url begint met https in plaats van http.

SSL certificaat
3 Redenen waarom een SSL certificaat onmisbaar is voor jouw website 3

Dit zijn de 3 voornaamste redenen waarom jouw website een certificaat moet hebben:

1. Betere ranking in Google zoekresultaten

Google geeft al sinds 2014 de voorkeur aan websites met een SSL certificaat. Het doel van Google is een betrouwbare zoekmachine te zijn en te blijven. Om dat te doen, wil Google alleen maar beveiligde websites tonen in de zoekresultaten. Volgens onderzoek van SEMrush staat dit zelfs op de 10e plaats van meest belangrijke factoren voor betere vindbaarheid.

2. SSL beschermt je data

Wellicht hebt je al wel eens de volgende waarschuwing gezien bij het bezoeken van een website: “Your connection is not private”. Dit betekend dat de verbinding tussen de server en de browser niet versleuteld is omdat het ssl certificaat ontbreekt, verlopen is of simpelweg niet geldig is.

Deze versleuteling zorgt dat de data onleesbaar is en enkel te begrijpen is door de ontvangers met de juiste sleutel. Dus als dit ontbreekt dan kan alle verstuurde data onderschept worden door kwaadwillende derden. Denk aan klantgegevens, betaalgegevens of inloggegevens.

Daarnaast geeft een grote waarschuwing, zoals op deze foto te zien is, geen vertrouwelijk gevoel aan de bezoeker van jouw website. Veel bezoekers zullen de website meteen verlaten, wat de bounce-rate verhoogt.

Your connection is not private
3 Redenen waarom een SSL certificaat onmisbaar is voor jouw website 4

3. SSL bevestigd de echtheid van je website

De laatste taak van een SSL certificaat is het bieden van identiteitsverificatie aan een website. Wanneer je een SSL-certificaat wilt installeren, moet je een validatieproces doorlopen dat is ingesteld door een onafhankelijke derde partij, een Certificate Authority (CA). Afhankelijk van het type certificaat verifieert de CA de identiteit van de gegevens en de organisatie.

Zie dit een beetje als geverifieerde Twitter-accounts. Het enige verschil hier is dat je jouw identiteit moet verifiëren voor de website in plaats van voor een Twitter-account. Een dergelijke verificatie zorgt ervoor dat het moeilijker wordt voor een bedrieger om een nepwebsite te maken en zich voor te doen als een andere site, zoals bijvoorbeeld je eigen site. Dit noemen we ook wel phishing. SSL helpt gebruikers dus om naar jouw echte website te komen, voorkomt gebruikers fraude en verbetert jouw reputatie.

SSL certificaat aanvragen

Oke, je bent hopelijk nu overtuigd dat deze versleuteling ook essentieel is voor jouw bedrijf. Maar hoe stel je zo iets in en welk certificaat moet je kiezen?

Als je googelt op “SSL Certificaat” dan krijg je heel veel websites die dit aanbieden. Sommige certificaten zijn gratis en sommige kosten 1000 euro of meer per jaar. Het goede nieuws is dat voor de meeste bedrijven er geen meerwaarde zit in een betaald certificaat ten opzichte van een gratis variant. Bijna alle gratis certificaten worden uitgegeven door de non-profit organisatie “Let’s Encrypt“. Zij hebben op moment van schrijven al meer dan 260 miljoen websites voorzien van encryptie!

De meeste grote hosting partijen bieden een tool aan in het klanten dashboard om snel een SSL certificaat toe te voegen aan je website. Je vult dan je email adres in en Let’s Encrypt doet de rest. Na enkele minuten is je website voorzien van een certificaat. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is alle bezoekers die jouw site bezoeken door te verwijzen naar de versleutelde versie. Dus bezoekers die naar http://jouwbedrijfsnaam.nl gaan, doorverwijzen naar https://jouwbedrijfsnaam.nl. In een CMS zoals WordPress is dit makkelijk in te regelen in de instellingen.

Je kunt ons telefonisch bereiken via 040 304 67 55 (geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:30) of laat een berichtje achter via het onderstaande contactformulier.

Contactformulier