Home » Shopify of WooCommerce kiezen voor mijn webshop?

Shopify of WooCommerce kiezen voor mijn webshop?

Shopify vs WooCommerce
Shopify of WooCommerce kiezen voor mijn webshop? 4

Shopify vs WooCommerce: wat is voor mij de beste keuze?

Het kiezen van het juiste platform kan het verschil maken. Welke moet je kiezen tussen de twee populaire e-commerceplatforms, Shopify versus WooCommerce? Laten we een diepgaande vergelijking maken van de functionaliteiten, prijsverschillen en opties, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Belangrijk om te weten:

 • Shopify beschikt over een App Store waarmee je apps naadloos kunt integreren. WooCommerce beschikt over een de plug-in bibliotheek waarmee gebruikers hun webshop kunnen aanpassen.
 • Beide platforms bieden klanten verschillende betaalsystemen en tools om producten te promoten. WooCommerce biedt meer aanpassingsmogelijkheden en flexibiliteit dan Shopify.
 • Shopify biedt uitgebreide klantenondersteuning met 24/7 service. WooCommerce heeft forums voor hulp met technische vragen.

Als twee toonaangevende e-commerceplatforms bieden Shopify en WooCommerce beide een reeks functies voor het opzetten en beheren van online winkels. Shopify is een gehoste oplossing die een alles-in-één pakket biedt voor je webwinkel, terwijl WooCommerce een zelfgehoste plug-in is die is gebouwd voor WordPress. WordPress is oorspronkelijk ontworpen om blog websites mee te creëren. Dit fundamentele verschil in hun architectuur leidt tot variaties in hun aanbod, URL-structuur, prijzen en algehele gebruikerservaring.

Bij het kiezen van een e-commerceplatform moet je rekening houden met factoren als het volgen van bestellingen en voorraadbeheer. Shopify beschikt over een schat aan geïntegreerde functies, terwijl WooCommerce afhankelijk is van extra uitgaven voor bepaalde functies op uw WordPress website.

Welk platform is het meest geschikt voor jouw webshop? Wij hebben dit voor je uitgezocht!

Gehost (Shopify) vs zelf-gehost (WooCommerce)

Shopify is een gehost platform dat een alles-in-één oplossing biedt die de technische aspecten van het runnen van een online winkel voor je afhandelt, inclusief hosting, web design en betalingen. Met Shopify kan je je concentreren op de groei van je bedrijf zonder dat je zich zorgen hoeft te maken over de technische details van het beheer van je webshop. Het nadeel van het gebruik van een gehost platform is dat je beperkte controle hebt over de technische aspecten van je winkel.

Aan de andere kant is WooCommerce een zelfgehost platform dat een hostingaccount en domeinnaam vereist, evenals het beheer van je webshop. Dit geeft meer controle over de technische aspecten van je shop en zorgt voor meer aanpassingsmogelijkheden. Maar dit betekent ook dat je verantwoordelijk bent voor het beheer van de technische aspecten van je winkel, inclusief hosting, web design en betalingen.

Uiteindelijk hangt de keuze tussen een gehoste en een zelfgehoste oplossing af van je voorkeuren en behoeften. Als je eenvoud en gebruiksgemak op prijs stelt, is Shopify wellicht de betere keuze voor je. Als controle en flexibiliteit voor je belangrijk zijn dan is WooCommerce wellicht de beste keuze.

Het opzetten van je webshop

Het opzetten van een webshop met Shopify is over het algemeen sneller en eenvoudiger dan het gebruik van WooCommerce. Shopify biedt een eenvoudig onboarding proces en handelt de meeste technische aspecten voor je af, waardoor het een gebruiksvriendelijkere optie is voor beginners. WooCommerce vereist daarentegen meer technische kennis en installatiestappen, evenals bekendheid met WordPress om aan de slag te gaan.

Shopify website opzetten

Shopify biedt een gebruiksvriendelijke interface en snelle configuratie. Nadat je je hebt aangemeld voor een account, heb je toegang tot het Shopify dashboard en direct een handige installatiehandleiding zodat je kan beginnen met het aanpassen van je webshop. Shopify is een volledig gehost platform, dus er zijn geen installatie-, beheer- of software-updates nodig. Bovendien wordt er gezorgd voor beveiliging, prestaties, back-ups en compatibiliteit.

Zodra je Shopify webshop is ingesteld, kun je je producten eenvoudig toevoegen en beheren door naar het gedeelte Producten in het Shopify-dashboard te navigeren. Dit gestroomlijnde proces maakt het zelfs voor nieuwe gebruikers gemakkelijk om hun webshop te bouwen en te beheren.

WooCommerce website opzetten

Het lanceren van een WooCommerce webshop omvat een paar stappen meer dan het opzetten van een Shopify webshop. Eerst moet je webhosting aanschaffen, het WooCommerce-platform gratis installeren en mogelijk een betaald thema en extensies aanschaffen. Dit proces vereist misschien wat meer technische kennis dan het opzetten van een Shopify webwinkel, maar biedt in ruil daarvoor meer aanpassingsmogelijkheden en flexibiliteit.

Om een ​​WooCommerce webshop op te zetten kun je de volgende stappen volgen:

 1. Installeer de WooCommerce plugin
 2. Start de snelle installatiewizard of navigeer naar Dashboard > WooCommerce > Home
 3. Zodra je webwinkel is ingesteld, zijn alle WooCommerce-instellingen toegankelijk via het WordPress dashboard, zodat je je webshop eenvoudig kunt beheren.

Aanpassingen en thema’s

WordPress thema's
Shopify of WooCommerce kiezen voor mijn webshop? 5
Shopify thema's
Shopify of WooCommerce kiezen voor mijn webshop? 6

Als het gaat om aanpassingsmogelijkheden, biedt WooCommerce meer opties en thema’s dan Shopify. Met duizenden thema’s die beschikbaar zijn voor gebruik met WordPress en WooCommerce, beschik je over een breed scala aan designs om je webshop mee te bouwen. Omgekeerd biedt Shopify een kleinere maar verfijnde selectie thema’s, met een gebruiksvriendelijke editor en Liquid code voor aanpassingen door te voeren.

Bekijk hier 10 prachtige Shopify webshop voorbeelden.

Vergelijking van betalingsverwerking

Zowel Shopify als WooCommerce ondersteunen meerdere betalingsgateways, die tegemoetkomen aan verschillende klantvoorkeuren. Shopify brengt extra kosten in rekening voor externe gateways, terwijl WooCommerce meer flexibiliteit biedt zonder extra kosten.

Beide platforms bieden een reeks betalingsgateways, waaronder populaire opties zoals Shopify Payments, Mollie, Stripe, PayPal en meer. Dit zorgt ervoor dat uw klanten kunnen kiezen uit verschillende betaalmethoden, waardoor de kans op een succesvolle transactie en een vlotte betaalervaring groter worden.

Transactiekosten

Shopify-betalingskosten voor het gebruik van externe betaalproviders beginnen vanaf 2,4% van een aankoop, plus vaste transactiekosten. Daarentegen brengt WooCommerce geen extra kosten in rekening voor het gebruik van externe gateways, wat betekent dat er alleen transactiekosten in rekening worden gebracht door uw bank of gekozen gateway.

Dit verschil in transactiekosten kan voor sommige eigenaren van e-commercewinkels een doorslaggevende factor zijn. Als je liever een specifieke betaalprovider gebruikt en extra kosten wilt vermijden, is WooCommerce wellicht de betere keuze. Als je Shopify Payments wilt gebruiken of de extra kosten niet erg vindt, kunnen de ingebouwde beveiligingsfuncties en de naadloze integratie van Shopify opwegen tegen de extra kosten.

Marketing- en verkooptools

Zowel Shopify als WooCommerce bieden marketing- en verkooptools, maar ze verschillen in aanpak en aanbod. Shopify heeft ingebouwde marketingfuncties zoals collecties en cadeaubonnen, terwijl WooCommerce een breed scala aan plug-ins biedt voor verschillende marketingtaken, zoals e-mailcampagnes en kortingscodes.

Beide platforms bieden tools voor het promoten van producten. Shopify biedt functies zoals e-mailcampagnetoepassingen en kortingscodes om de verkoop te stimuleren. Op dezelfde manier kunnen WooCommerce-gebruikers plug-ins zoals Smart Coupons gebruiken om aanbiedingen op maat te maken voor bepaalde klantsegmenten, nieuwe klanten aan te trekken en slapende klanten te reactiveren.

Bij het vergelijken van WooCommerce versus Shopify bieden beide platforms verkoopbevorderende functies, maar ze verschillen in hun aanpak. Shopify biedt tools zoals herstel van verlaten winkelwagens, kortingscodes en betalingsflexibiliteit, terwijl WooCommerce meer aanpassingsmogelijkheden heeft via plug-ins zoals OptinMonster en TrustPulse.

Uiteindelijk zal je beslissing tussen de twee platforms om verkoopstrategieën te verbeteren worden beïnvloed door je specifieke wensen en bedrijfsdoelstellingen.

SEO (zoekmachine optimalisatie)

WooCommerce heeft betere SEO-mogelijkheden vanwege het open-source karakter en de toegang tot WordPress-plug-ins, terwijl Shopify standaard ingebouwde SEO-functies biedt. Zoekmachineoptimalisatie is een cruciale factor bij het genereren van organisch verkeer naar je webshop en het verbeteren van de zichtbaarheid ervan op zoekmachines zoals Google.

Ingebouwde SEO-functies

Zowel Shopify als WooCommerce hebben ingebouwde SEO-functies. Shopify biedt basis SEO-ondersteuning, inclusief meta-informatie en sitekopie, terwijl WooCommerce krachtige SEO-tools biedt, waaronder de mogelijkheid om hoofdinhoud, URL’s, metabeschrijvingen, alt-tags en andere elementen op de pagina te wijzigen.

Wat betreft ingebouwde SEO-functies heeft WooCommerce een voorsprong op Shopify vanwege de flexibiliteit en controle over SEO-elementen. De ingebouwde functies van Shopify kunnen echter voldoende zijn voor kleinere bedrijven of bedrijven met minder complexe SEO-behoeften.

SEO plugins

WooCommerce maakt gebruik van WordPress-plug-ins voor geavanceerde SEO, waardoor gebruikers toegang krijgen tot populaire SEO-plug-ins zoals Yoast SEO en The SEO Framework. Aan de andere kant heeft Shopify een beperkte selectie SEO-plug-ins beschikbaar in de app store.

De beschikbaarheid van deze plug-ins biedt WooCommerce-gebruikers meer flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden bij het optimaliseren van hun webwinkel voor de zichtbaarheid van zoekmachines.

Voorraadbeheer

Zowel Shopify als WooCommerce bieden functies voor voorraadbeheer, maar WooCommerce biedt meer flexibiliteit en schaalbaarheid voor groeiende bedrijven. Met WooCommerce kun je productvarianten en voorraadorganisatie beheren, en voorraadniveaus en verkooptrends volgen.

Productvarianten en voorraadbeheer

Beide platforms maken productvariantbeheer en voorraadorganisatie mogelijk. Shopify biedt functies voor voorraadbeheer waarmee je de voorraadniveaus voor producten en varianten kunt controleren en uw producten en varianten aan voorraadartikelen kunt koppelen. Met WooCommerce daarentegen kun je voor elk product variaties configureren, zoals kleur of maat, met hun eigen prijzen en voorraadniveaus.

Het organiseren van productvarianten en voorraad op beide platforms kan worden bereikt door:

 • Prioriteiten stellen
 • Zorg voor duidelijke en beknopte namen
 • Productafbeeldingen verwerken
 • Producten logisch categoriseren met behulp van collecties of categorieën

Schaalbaarheid

WooCommerce biedt meer schaalbaarheidsopties dan Shopify, omdat het flexibeler is en plotselinge toenames in het verkeer en de toevoeging van nieuwe pagina’s en producten aankan. Shopify heeft beperkingen op productvarianten en opties, waardoor maximaal 100 varianten per product mogelijk zijn en elk product maximaal drie opties kan hebben.

Op het gebied van schaalbaarheid heeft WooCommerce een voorsprong op Shopify vanwege het open-sourcetype en de toegang tot een grote galerij met plug-ins en extensies. De beperkingen van Shopify zijn echter mogelijk geen probleem voor kleinere bedrijven of bedrijven met een minder complex productaanbod.

Beveiliging

Shopify heeft ingebouwde beveiligingsfuncties, waaronder:

 • SSL-certificaat
 • PCI-naleving
 • Fraudeanalyse
 • Veilige betalingsgateways

WooCommerce vertrouwt voor de veiligheid op veilige hostingproviders en aanvullende plug-ins. Het garanderen van de veiligheid van je webshop is essentieel om klantgegevens te beschermen en het vertrouwen te behouden.

Verschillen in prijs

Shopify heeft transparante prijsplannen, terwijl de kosten van WooCommerce afhankelijk zijn van hosting, thema’s en plug-ins. Als je de prijsstructuren van beide platforms begrijpt, kun je een weloverwogen beslissing nemen over welk platform het meest geschikt is voor uw e-commerce winkel.

Abonnementsmodellen vs gratis plug-ins

Shopify biedt abonnementen variërend van $ 29 tot $ 299 per maand, wat een duidelijke prijsstructuur voor gebruikers biedt. Aan de andere kant is WooCommerce een gratis plug-in, maar vereist extra kosten voor hosting, domeinnaam en beveiliging. Dit betekent dat de totale eigendomskosten voor een WooCommerce-winkel kunnen variëren, afhankelijk van het geselecteerde hostingplan, de thema’s en de plug-ins.

Al met al is WooCommerce betwist de goedkopere keuze.

Je kunt ons telefonisch bereiken via 040 304 67 55 (geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:30) of laat een berichtje achter via het onderstaande contactformulier.

Contactformulier