Waarom is de pagespeed van een website belangrijk?

De pagespeed van een website is om verschillende redenen belangrijk. Sommige hiervan zullen logisch klinken maar aan andere heb je wellicht nog nooit gedacht. Dat er al enkele jaren steeds meer aandacht besteed wordt aan de laadsnelheid van websites is geen geheim maar wat de invloed daadwerkelijk is, is voor sommige nog niet helemaal duidelijk. Er zijn eigenlijk twee belangrijke factoren waarom je de pagespeed van een website serieus moet nemen. De eerste factor is Google, zij zijn een snelle laadtijd de laatste jaren steeds zwaarder mee gaan wegen en de tweede factor zijn de daadwerkelijke bezoekers die je website of webshop bezoeken. Tip: bekijk hier je Google pagespeed.

Bezoekers vs. pagespeed

Natuurlijk kan iedereen iets van de pagespeed van een website vinden en kan bijvoorbeeld Google er een bepaald gewicht aan hangen maar Google converteert niet persoonlijk en dat doet een bezoeker wel (als het goed is). Is het dan niet belangrijk om hier rekening mee te houden? Ja zeker wel maar hier komen we later op terug. We richten ons nu op de bezoekers. Mensen worden op internet verwent door goed functionerende websites waarbij een hoge pagespeed van een website een belangrijk onderdeel is. Het resultaat is dat een bezoeker ook steeds veeleisender is. Is het op een website moeilijk navigeren dan zoeken we wel een andere site. Is de site niet mobiel vriendelijk dan zijn we ook vertrokken omdat we grotendeels via onze mobiel op internet zitten. Hetzelfde geldt voor de laadsnelheid. Als je ergens naar op zoek bent en je komt op een website die traag reageert dan ga je ook meteen op zoek naar een andere site. Is jou pagespeed slecht dan verlies jij bezoekers aan concurrerende websites. Als jou website een goede pagespeed heeft dan zullen bezoekers langer op je website blijven. Natuurlijk is een goede pagespeed van een website slechts een onderdeel van het geheel maar wel een belangrijk onderdeel. Heb je een snelle website maar is de werking slecht of de content niet naar wens vertrekken bezoekers alsnog.

Google vs. pagespeed

De grootste zoekmachine ter wereld heeft als doel haar klant (bezoekers op internet) zo goed mogelijk te bedienen. Dit doen ze door relevante zoekresultaten te laten zien. Goed functionerende sites hoog in de zoekresultaten weer te geven maar ook een hoge ranking te bieden aan websites of webshops met een goede pagespeed. Alleen een goede pagespeed van een website zal je echter niet genoeg krediet opleveren om bovenin de zoekresultaten zichtbaar te zijn maar draagt er wel sterk aan bij. Door alle facetten goed op orde te hebben zal Google je belonen met een hogere ranking in de zoekresultaten. Hou er uiteraard rekening mee dat we tegenwoordig meer zoekgedrag vertonen op onze mobiele apparaten. Hierdoor moet je website uiteraard responsive zijn maar moet ook rekening houden met de laadsnelheid op mobiele apparaten. Dit zit net wat anders in elkaar dan het realiseren een snelle website op je computer.

Hoe kan je de pagespeed van een website verhogen?

Er zijn verschillende redenen die bijdragen aan het optimaliseren van de pagespeed van een website. We zullen ze hieronder kort beschrijven en zie deze ook als tips waar je extra aandacht aan kan schenken.

Hosting

Wellicht leg je de link niet direct maar de hosting zorgt voor een gedegen basis van de website. Een goede hosting zorgt voor stabiliteit zodat je website bijvoorbeeld niet offline raakt en voldoende krachtig is om je pagina’s snel te laden.

Code

De meeste van ons willen een mooie website. Dit is echter niet altijd de beste weg omdat een mooie website soms zijn doel voorbij schiet en dat is conversies realiseren. Daarnaast worden websites al snel vol met code gestopt wat allemaal zorgt voor vertraging in de laadtijd. Hou hier gedurende het development traject rekening mee. Tip: zorg ervoor dat de code zo schoon mogelijk blijft.

Afbeeldingen

Wij snappen dat iedereen de beste en mooiste beelden op zijn site wil laten zien, echter zit hier ook een kanttekening aan. Hoe scherper en mooier de beelden hoe groter deze van formaat zijn en hoe groter de bestanden hoe langer het duurt voor ze geladen zijn. Zorg er dus voor dat je foto’s comprimeert naar een schappelijke grootte. Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat foto’s niet groter dan 300 kb per stuk zijn.

Caching

Wat? Cache is een soort lokale opslagruimte in je browser. Hier worden onderdelen van een website opgeslagen om vervolgens sneller te laten zien wanneer je de site nog een keer bezoekt.

Heb je vragen over de pagespeed van je eigen website of ben je benieuwd welke verbeteringen je nog door kan voeren, neem dan even contact met ons op.

e-expansion-logo

Contactformulier

Je kunt ons telefonisch bereiken via 040 304 67 55 (geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:30) of laat een berichtje achter via het onderstaande contactformulier.