Home » Moet ik een backup maken van mijn website?

Moet ik een backup maken van mijn website?

Hopelijk behoor jij tot de 80% van computergebruikers die geregeld een backup maakt van zijn of haar computer? Teveel mensen hebben al ervaren hoe vervelend het is data te verliezen door een virus of een computer die crasht. Op zo’n moment is een backup goud waard!

Maar hoe zit het met jouw website?

Wordt jouw webwinkel of blog ook regelmatig gebackupt? De web technologie kan tegenwoordig enorm veel, maar is zeker niet onfeilbaar. Een server kan crashen of besmet worden met een virus waardoor data verloren gaat. Dit kan als gevolg hebben dat de website niet langer goed functioneert of volledig onbruikbaar is geworden.

Daarom is het belangrijk dat ook je website regelmatig gebackupt wordt. Ons advies is om minimaal 1x per dag een backup te maken van de data. Denk hierbij wel om alle gegevens mee te nemen in de backup. Alleen een kopie maken van de bestanden op je server is niet genoeg, want de meest belangrijke gegevens worden opgeslagen in de database.

Hosting providers

De meeste hosting providers hebben een mogelijkheid om in het klanten dashboard een backup in te stellen voor jouw website. Maar deze service staat meestal niet standaard aan. Indien je de optie niet kan vinden dan kan je dat navragen bij je hosting provider. De meest gebruikte instellingen zijn: 1 x maandelijks, 1 x wekelijkse en 1 tot 3 x dagelijks. Hiervan is het voordeel dat dat ze snel en gemakkelijk in te stellen zijn en bevatten alle data van je server. Wat ook meteen een grootste nadeel is, doordat ze alles bevatten zijn ze vaak enorm op het gebied van bestandgrote, wat het terugzetten van een eerdere versie vaak traag maakt.

Regelen in een CMS

Een CMS (content management system) zoals WordPress of Magento maken vaak gebruik van een module of plugin die ingeregeld moet worden in de backend van je website. Deze tools hebben als voordeel dat je zelf kunt kiezen wat er meegenomen moet worden. Op die manier kan je bestanden uitsluiten die niet gebackupt hoeven te worden om zo de bestandsgrootte klein te houden. Bestanden van het CMS zelf hoeven bijvoorbeeld niet gebackupt te worden, want je kan altijd de meest recente versie van WordPress of Magento terug installeren.

Plugin in WordPress

Er zijn tientallen plugins voor WordPress die een backup functionaliteit toevoegen aan het systeem. De meest bekende zijn UpdraftPlus, VaultPress, BackupBuddy en BlogVault. Wij maken voor onze eigen sites en onze klanten gebruik van UpdraftPlus, deze plugin heeft een goede combinatie van een gebruiksvriendelijke interface met daarnaast zeer geavanceerde opties. Zo maakt deze plugin het mogelijk om de backups op een externe locatie op te slaan, bijvoorbeeld in Google Drive, Dropbox of OneDrive. Hierdoor is er altijd een backup beschikbaar ook al brand de server af. Dit wordt ook wel een offsite backup genoemd.

Ingebouwde module in Magento 2

Magento 2 heeft een ingebouwde module. Die kan je activeren en instellen zoals je zelf wilt, wel is hier enige technische kennis voor nodig. In de Magento documentatie leggen ze stap voor stap uit hoe je dit doet.

Terugzetten

Je hoopt dat het natuurlijk nooit nodig is, maar wat moet je doen als je een backup moet terug zetten?

Hosting terugzetten

Heb je je backup ingesteld in het dashboard van hosting provider, dan kan je in het dashboard inloggen en de gewenste versie terug zetten. Let wel op! Want vaak wordt alles dan terug gezet zoals het was op dat moment. Dus mocht je ook je email in hetzelfde pakket hebben zitten dan is er grote kans dat je alle mails kwijt bent die later binnengekomen en verstuurd zijn.

Terugzetten in een CMS

Bij het restaureren in een CMS kan je afhankelijk van welke plugin je gebruikt heel precies aangeven wat er vervangen moet worden. Heb je per ongeluk foto’s verwijdert die je toch nog nodig had dan hoeft niet alles terug gezet te worden. In het geval van een virus (en deze niet te verwijderen is) raden wij wel aan om alles terug te zetten naar een moment voordat de site besmet was geraakt. Dit omdat de meeste virussen zich proberen te verstoppen op zoveel mogelijk plekken, in de bestanden maar ook in de database.

E-Commerce

Bij webwinkels is het belangrijk om in de gaten te houden dat het terugzetten van een eerder opgeslagen versie niet zorgt voor data verlies. Alle orders, klanten en bewerkingen van orders na het tijdstip van het maken van de backup zullen verloren gaan bij de website restauratie. Zorg ervoor dat je deze gegevens eerst exporteert of dat ze niet overschreven worden.

Wereld backup dag

Op het moment van schrijven, 31 Maart, is het World Backup Day. Met dit initiatief proberen ze om meer mensen aan het backuppen te krijgen. Dus leg net als E-Expansion de volgende eed af:

“Ik beloof dat ik op 31 maart een back-up zal maken van al mijn belangrijke documenten en kostbare herinneringen.”

Wereld backup dag
Moet ik een backup maken van mijn website? 2

Je kunt ons telefonisch bereiken via 040 304 67 55 (geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:30) of laat een berichtje achter via het onderstaande contactformulier.

Contactformulier