Home » Waarom is linkbuilding zo belangrijk?

Waarom is linkbuilding zo belangrijk?

Als je online werkzaam bent of misschien zelfs wel een eigen website of webwinkel hebt dan is de term Linkbuilding vast weleens voorbij gekomen. Linkbuilding is onderdeel van zoekmachine optimalisatie (SEO) en een belangrijke factor om je website hoger laat scoren in Google. In dit artikel leggen we je verder uit wat linkbuilding precies is en waarom het zo belangrijk is voor jouw website.

Wat is (interne) linkbuilding?

Linkbuilding is een methode om je website hoger te laten ranken door en in Google. Allereerst gaan we wat dieper in op interne linkbuilding. Het is namelijk van groot belang dat bezoekers eenvoudig kunnen navigeren op je website en daarvoor moet de linkstructuur in orde zijn. Een bezoeker moet bijvoorbeeld eenvoudig van de homepagina naar andere pagina’s kunnen ‘clicken’ zonder daar echt naar op zoek te gaan. Daarnaast kun je door middel van goede interne linkbuilding, een bepaalde pagina meer waarde toe laten kennen. Is de homepagina de belangrijkste pagina van je website? Plaats dan linkjes naar de homepagina op verschillende onderliggende pagina’s. Google zal dit signaal oppikken en meer waarde toekennen aan je homepagina.

Naast interne linkbuilding bestaat er ook nog externe linkbuilding. Om in ranking te stijgen binnen Google, heeft je website autoriteit nodig. Dit bouw je op door te linkbuilden. Simpel gezegd is dit het verkrijgen van links op relevante websites die verwijzen naar jouw website. Mensen denken nog wel eens; hoe meer links naar de website, hoe beter dit is voor Google. Dit is niet waar. Het gaat namelijk om de kwaliteit van de links. Des te hoger de kwaliteit van de link is, des te waardevoller dit is voor Google. 

Je kan het vergelijken als een systeem waarin stemmen geteld en gewaardeerd worden en Google ziet elke link naar jouw website als een stem. En hoe meer autoriteit de stem heeft, hoe waardevoller de link is. Een link van NU.nl is bijvoorbeeld veel waardevoller dan een link van de website van de plaatselijke bakker. NU.nl is immers een autoriteit op internet. We snappen dat het lastig is om een linkje van NU.nl te krijgen, maar er zijn genoeg kwalitatieve alternatieven!

Een linkbuilding profiel opbouwen

Het is belangrijk om een sterk linkbuilding profiel op te bouwen. Maar wat is een sterk linkbuilding profiel en hoe pak je dit aan? Een sterk profiel bevat allerlei verschillende soorten links naar een website zoals bijvoorbeeld vanaf zakelijke websites, vanaf partnerwebsites, vanaf social media, vanaf startpagina’s enzovoort. We willen je ook meegeven goed te letten op de ankertekst.

De ankertekst is de tekst waar je een link achter zet. Vaak zie je de volgende tekst ‘klik dan hier” staan maar ”hier” zegt niks. Link je door naar een pagina waar damesschoenen verkocht worden zorg dan ook dat de ankertekst voor de link te maken heeft met dit onderwerp. Type dan zoiets als ”de mooiste damesschoenen van deze zomer kunnen ook aan jou voeten zitten.” Kies ook voor verschillende ankerteksten zoals ‘schoenen’, ‘schoenen kopen’ maar ook bijvoorbeeld de bedrijfsnaam.

Linkbuilding tips

Ben je van plan om linkbuilding actief op te pakken dan kan je natuurlijk wel wat tips gebruiken. Het klinkt in eerste instantie wellicht eenvoudig maar hoe kom je bijvoorbeeld aan de benodigde links? Ben je benieuwd, lees dan snel verder.

Veel bedrijven werken samen met zogeheten partners. Vraag aan deze partners of ze op hun website een linkje naar jouw website willen plaatsen. Dat is een gemakkelijke manier om linkjes naar je website te vergaren. Je kan als weder afspraak instemmen om dit ook voor je partners te doen, zo help je elkaar.

2: Ga bloggen

Anno 2018 mogen blogs niet meer op je website ontbreken. Andere websites kunnen op dan immers verwijzen naar de blogs van jouw website en ook kun je geschreven blogs delen op verschillende social media. Elke link naar je website is er immers weer één. Op deze manier zorg je ook voor een divers linkprofiel.

3: Meld je bedrijf aan bij (gratis) online bedrijvengidsen

Bedrijvengidsen zijn een ideaal middel om in te zetten voor linkbuilding. Om je alvast op weg te helpen, hieronder een aantal bedrijvengidsen waar jij je bedrijf gratis kunt aanmelden:

  • Yelp
  • NederlandinBedrijf
  • Openingstijden.nl
  • Allebedrijvenin
  • Mercuriusgid

Op het internet zijn tal van startpagina’s te vinden welke in veel gevallen ook nog eens gratis zijn. Meld je eigen website aan bij deze relevante startpagina’s. Kwalitatief goede startpagina’s krijgen nog altijd flink wat waarde van Google. Ook dit is dus een eenvoudige manier om te linkbuilden.

5: Schrijf gastblogs voor externe websites

Gastblogs schrijven en delen zijn ook goede manieren om je linkbuilding een boost te geven. Met een gastblog deel jij je expertise op een externe website in ruil voor een link. Deze vorm van linkbuilding is behoorlijk tijdrovend, maar zeer effectief als het je lukt. Een leuk voorbeeld van een website waarmee je dit kunt bewerkstelligen is bijvoorbeeld Hetgezinsleven.nl. Dit is een nieuwe speler op de markt welke open staat voor het plaatsen van content in ruil voor een backlink.

Je kunt ons telefonisch bereiken via 040 304 67 55 (geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:30) of laat een berichtje achter via het onderstaande contactformulier.

Contactformulier