Home » Is achteraf betalen verplicht als webwinkel?

Is achteraf betalen verplicht als webwinkel?

Een veel gestelde vraag die leeft bij zowel consumenten als bij ondernemers. Er zijn namelijk ontzettend veel webwinkels die geen achteraf betalen optie aanbieden als betaalmethode, maar er zijn ook ontzettend veel webwinkels die dat wel doen.

Wetgeving

In artikel 7:26 Burgerlijk Wetboek staat bepaald dat voor verkoop aan consumenten het verplicht is om een achteraf betalen optie aan te bieden van tenminste 50% van het totaalbedrag. Wanneer je alle zaken doet met andere bedrijven dan ben je niet verplicht om een achteraf betalen optie aan te bieden.

Welke opties zijn er voor achteraf betalen?

Achteraf betalen betekent dat er pas betaald wordt op het moment dat de levering plaatsvindt. Welke mogelijkheden heb ik om achteraf betalen op mijn webwinkel aan te bieden? Levering op rekening is een betaalmethode waar de webwinkel zelf het risico draagt voor wanbetaling en opvolging. Levering op rekening via een wederpartij is een betaalmethode waarbij de wederpartij het risico draagt voor wanbetaling en opvolging. Denk hierbij aan partijen als Klarna en Afterpay. Levering op rekening door je gekozen betaalprovider bieden Targetpay en Multisafepay aan als een extra service.

Betalen op moment van leveren. Dit is mogelijk om bij creditcards en bij Paypal als standaard betalingsoptie aan te zetten zolang het systeem met je betaalprovider goed ingeregeld is. De transactie wordt aangemaakt met een status geplaatst en totdat deze overschreden wordt met een status geleverd blijft de transactie onbetaald. Na 30 dagen vervalt de transactie in zijn geheel, wat ongemakkelijk kan zijn wanneer een product uit voorraad gaat of een langere levertijd heeft.

Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van achteraf betalen?

In 2018 heeft de minister van Financiën verzocht aan webwinkels om problematische schulden onder klanten terug te dringen. Tussen wetgeving en praktijk zijn we het er wel over eens dat achteraf betalen enerzijds ontzettend positief werkt voor de twijfelende klant die liever eerst wil proberen voordat hij overgaat tot betaling. Anderzijds kan het overmatig koopgedrag in de hand werken bij een kwetsbare groep mensen die hierdoor in de problemen komen.

Voor deze tegenstelling is tot heden nog geen verandering ontstaan. Wat een opkomende trend is dat steeds meer partijen dit risico wel over willen nemen van webwinkels en zodoende hun tariefstelling duurder kunnen maken. Er is een aantal jaren ook al een weg ingeslagen dat aankopen die je direct op je telefoon wilt uitvoeren via je telefoonrekening kunt betalen, maar de integratie naar webwinkels blijft daarbij achterwege.

Welke betaalopties kan ik aanbieden en hoe moet ik dit doen?

Wanneer je betaalopties wilt aanbieden op je website kan je dit gemakkelijk doen door een contract af te sluiten met een PSP (Payment Service Provider). Er zijn diverse grote spelers op de markt zoals Mollie, Sisow, Adyen etc. De grootste verschillen bij deze Payment Service Providers zit hem met name in de koppelingen die aangeboden worden met de diverse website software en natuurlijk in de verschillende tarieven die gehanteerd worden.

E-Expansion biedt gunstige tarieven!

Wij hebben met E-Expansion een partnership gesloten met Mollie. We hebben gekozen voor Mollie omdat we hier een mooie deal mee hebben afgesloten door volumes te combineren. Hierdoor kunnen we onze klanten een gunstiger tarief aanbieden waar we natuurlijk allemaal vrolijk van worden. De meeste webshops die wij bouwen vanuit E-Expansion worden gebouwd binnen Woocommerce (WordPress), Mollie biedt een uitstekende extensie die eenvoudig is te integreren in jouw webshop. Met behulp van een eigen inlog portaal kan in één oogopslag gekeken worden naar alle statussen, betalingen en / of terugbetalingen uitvoeren of eventueel extra betaalopties toevoegen.

Wil jij een webshop starten of ben je enkel benieuwd naar de mogelijkheden die wij te bieden hebben betreffende betalingen op jouw website? Neem contact op met een van onze specialisten. Wij kijken graag vrijblijvend of we je ergens mee van dienst kunnen zijn!

Je kunt ons telefonisch bereiken via 040 304 67 55 (geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:30) of laat een berichtje achter via het onderstaande contactformulier.

Contactformulier