Home » Is achteraf betalen verplicht als webwinkel?

Is achteraf betalen verplicht als webwinkel?

Een veel gestelde vraag die leeft bij zowel consumenten als bij ondernemers. Er zijn namelijk ontzettend veel webwinkels die geen achteraf betalen optie aanbieden als betaalmethode, maar er zijn ook ontzettend veel webwinkels die dat wel doen.

Wetgeving

Webshops moeten een optie bieden waarmee consumenten (bij aankoop van fysieke goederen) ten minste 50% van het aankoopbedrag achteraf kunnen betalen. Dit is vastgelegd in artikel 7:26 van het Burgerlijk Wetboek. Bij consumentenkoop mag een webshop geen volledige vooruitbetaling eisen. Consumenten mogen vooraf worden gevraagd maximaal 50% van de koopprijs te betalen; het resterende bedrag moet pas na levering voldaan worden. Dit betekent dat webshops altijd een betaaloptie moeten aanbieden waarmee (minstens) 50% achteraf betaald kan worden. Dit geldt echter niet voor zakelijke klanten en bij de verkoop van diensten of digitale producten.

Welke opties zijn er voor achteraf betalen?

Achteraf betalen betekent dat er pas betaald wordt op het moment dat de levering plaatsvindt. Er zijn verschillende manieren om achteraf betalen aan te bieden in een webshop. Voorbeelden van populaire methoden zijn:

  • Levering op factuur: De klant ontvangt het product en betaalt achteraf via een factuur. Hiermee draagt de webwinkel zelf de risico voor wanbetaling en opvolging.
  • Betaaldiensten zoals Klarna of Riverty (voorheen AfterPay): Deze diensten nemen het risico van wanbetaling over van de webshop. Hiermee draagt de wederpartij het risico voor wanbetaling en opvolging.
  • Creditcard of PayPal: Betalen op moment van leveren. Betalingen worden pas na levering geïncasseerd als deze methoden goed zijn ingesteld​. De transactie wordt aangemaakt met een status geplaatst en totdat deze overschreden wordt met een status geleverd blijft de transactie onbetaald. Na 30 dagen vervalt de transactie in zijn geheel, wat ongemakkelijk kan zijn wanneer een product uit voorraad gaat of een langere levertijd heeft.

Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van achteraf betalen?

In 2018 heeft de minister van Financiën verzocht aan webwinkels om problematische schulden onder klanten terug te dringen. Tussen wetgeving en praktijk zijn we het er wel over eens dat achteraf betalen enerzijds ontzettend positief werkt voor de twijfelende klant die liever eerst wil proberen voordat hij overgaat tot betaling. Anderzijds kan het overmatig koopgedrag in de hand werken bij een kwetsbare groep mensen die hierdoor in de problemen komen.

Voor deze tegenstelling is tot heden nog geen verandering ontstaan. In de afgelopen jaren is de populariteit van achteraf betalen verder toegenomen. Diensten zoals Klarna bieden nu langere betaaltermijnen (tot 30 dagen), en zelfs de mogelijkheid om in termijnen rentevrij te betalen. Voor webshops is het commercieel voordelig om achteraf betalen aan te bieden, omdat het vertrouwen schept en leidt tot hogere conversies

Welke betaalopties kan ik aanbieden en hoe moet ik dit doen?

Wanneer je betaalopties wilt aanbieden op je website, inclusief achteraf betalen, kan je dit gemakkelijk doen door een contract af te sluiten met een PSP (Payment Service Provider). Er zijn diverse grote spelers op de markt zoals Mollie, Buckaroo en Adyen. Deze providers bieden oplossingen voor verschillende betaalmethoden, waaronder iDEAL, PayPal, en achteraf betaaloplossingen. De grootste verschillen bij deze Payment Service Providers zit hem met name in de koppelingen die aangeboden worden met de diverse website software en natuurlijk in de verschillende tarieven die gehanteerd worden.

E-Expansion biedt gunstige tarieven!

Wij hebben met E-Expansion een partnership gesloten met Mollie. We hebben gekozen voor Mollie omdat we hier een mooie deal mee hebben afgesloten door volumes te combineren. Hierdoor kunnen we onze klanten een gunstiger tarief aanbieden waar we natuurlijk allemaal vrolijk van worden. De meeste webshops die wij bouwen vanuit E-Expansion worden gebouwd binnen Woocommerce (WordPress), Mollie biedt een uitstekende extensie die eenvoudig is te integreren in jouw webshop. Met behulp van een eigen inlog portaal kan in één oogopslag gekeken worden naar alle statussen, betalingen en / of terugbetalingen uitvoeren of eventueel extra betaalopties toevoegen.

Wil jij een webshop starten of ben je enkel benieuwd naar de mogelijkheden die wij te bieden hebben betreffende betalingen op jouw website? Neem contact op met een van onze specialisten. Wij kijken graag vrijblijvend of we je ergens mee van dienst kunnen zijn!

Je kunt ons telefonisch bereiken via 040 304 67 55 (geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:30) of laat een berichtje achter via het onderstaande contactformulier.

Contactformulier